Viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana elintarvikemarkkinoille on tullut jäädäkseen voimakkaammat hintavaihtelut niin tuotantopanosten kuin tuotteidenkin hinnoissa. Vaihtelut ovat olleet suurempia, mihin EU-jäsenyyden ensimmäisen vuosikymmenen aikana ehdittiin totutella. Lisäkerrointa muuttujiin on tuonut myös tapahtumat kansainvälisessä politiikassa, kuten muun muassa Venäjän vientikielto.
Kuluvana vuonna muutosten nopeus sekä ajallisesti että prosentuaalisesti ovat olleet useimpien kristallipallojen ulkokehällä. Ollaan siirrytty maatalouden hinnanasetannassa kiihtymisvaiheeseen, joka ikävä kyllä enimmäkseen on jäänyt koskemaan lähes kaikkia mahdollisia tuotantopanoksia ilman että tuotteiden hinnat seuraisivat perässä.
Jyrkät hintavaihtelut haastavat viljelijän mukautumiskyvyn sekä taloudellisesti että tuotannollisesti. Siksi on entistäkin tärkeämpää löytää oikeat välineet ja yhteistyökumppanit sparraamaan miten tilanteesta on mahdollista suunnistaa eteenpäin. Ongelmallisesta tilanteesta jos pyrkii kääntämään mahdollisuuksia, erilaisia vaihtoehtoja tilanteen kartoittamiseen on enemmän kuin vanhan maataloustulolain aikaan. Tietotekninen kehitys on tuonut mukanaan runsaasti erilaisia välineitä perinteisen ruutuvihkon ja oranssin tilikirjan tilalle.