fbpx

Yrityksesi tärkein työntekijä

Kuten Reija edellisessä blogissa kirjoitti työhyvinvoinnista: ”Hienot koneet ja mahdolliset apuvoimat eivät korvaa sinua koskaan. Sinä itse olet oman yrityksesi kantava voima ja tärkein työntekijä ja jos sinä et voi hyvin, niin tämä heijastuu myös kaikkeen tekemiseesi.” Tämä, jos joku on totta.

Oletko miettinyt mitä yrityksellesi tai muulle omaisuudellesi tapahtuu, jos tälle Reijan mainitsemalle tärkeimmälle työntekijälle, eli sinulle, sattuu jotakin? Olet ajamassa tuttua metsätietä pimeällä ja eteesi hyppää hirvi, et ehdi tehdä mitään, ajat hirvikolarin, jonka seurauksena joudut sairaalaan. Kuka maksaa seuraavan kuukauden laskut? Kuka toimittaa kuitit kirjanpitäjälle? Sukupolvenvaihdoskauppa on sovittu juuri seuraavalle viikolle, miten sen käy?

Edellä kuvatun kaltaisen tilanteen sattuessa voi olla, että henkilö ei pysty enää huolehtimaan omista asioistaan, eli hänet voidaan julistaa oikeustoimikelvottomaksi ja hänen asioitaan ryhtyy hoitamaan edunvalvoja. Jos edunvalvontavaltakirja on tehty, siinä on pystytty etukäteen antamaan raamit mitä omasta puolesta saa tehdä. Monille on varmasti tärkeää, että pystyy itse vaikuttamaan siihen kuka omia asioita tulee hoitamaan.

Edunvalvontavaltakirja on varmasti terminä tuttu, mutta voi olla epäselvää miksi se pitäisi tehdä. Sanon usein asiakkaille, jotka miettivät tarvitsevatko he edunvalvontavaltakirjaa, että todennäköisesti sinulla on kotitalosi vakuutettu tulipalon varalle, mutta et halua, että vakuutuksella tarvitsee tehdä mitään. Edunvalvontavaltakirjalla pystyt varautumaan siihen, että sinulle sattuu jotakin, oli se sitten sairaskohtaus tai onnettomuus. Kun olet varautunut näihin asioihin, läheisesi voivat välttyä monilta lupapapereilta ja ongelmilta. Voihan olla, että edunvalvontavaltakirjaa ei tarvitse ottaa käyttöön koskaan, mutta se kannattaa olla tehtynä varmuuden vuoksi. 

Toinen puoli pahimpaan varautumisesta on varautuminen omaan kuolemaan. Harva varmaankaan haluaa miettiä mitä tapahtuu, jos minua ei ole. Varautuminen tuo kuitenkin turvaa yrityksen jatkuvuudelle. Ajelet taas sillä tutulla, mutta pimeällä metsätiellä, hirvi hyppää eteesi ja ajat todella pahan hirvikolarin. Jos menehtyisit, mitä yrityksellesi tai maatilallesi tapahtuisi? Onko toiminnalle tiedossa jatkaja, vai leviäisikö omistussuhde pieniin palasiin perillisten kesken?

Testamentilla pystyt vaikuttamaan siihen, miten omaisuutesi jakautuu kuolemasi jälkeen. Testamentilla voit vaikka määrätä maatilasi yhdelle lapsistasi, metsäsi toiselle lapsellesi tai vain rajata lastesi puolisoiden avio-oikeuden pois ja näin varmistat, että sinulta perintönä tullut omaisuus pysyy omassa suvussasi.

Minun roolini ei nyt ollut antaa sinulle suoria vastauksia, vaan kysymyksiä, joita kannattaa miettiä. Suoria vastauksia minä en sinulle voi antaa, mutta voin keskustella asiasta kanssasi ja miettiä miten juuri sinun tilanteessasi asiat kannattaisi hoitaa.

Silja Martikainen lakiasiantuntija, kaupanvahvistaja silja.martikainen(at)wikli.fi 040 489 5813

Testamentin tai edunvalvontavaltuutuksen voi tehdä siitäkin huolimatta, että ei vielä osaisi sanoa, pitääkö päätös myös 20 vuoden päästä. Niin edunvalvontavaltuutusta kuin testamenttia voi ajan mittaan tarkistaa ja tarvittaessa muokata.

Asiakirjat kannattaa hoitaa kuntoon asiantuntijan kanssa. Asiantuntijan kanssa pystyy myös selvittämään, kenelle perintö on menossa, jos testamenttia ei tee. Näin ei tule yllätyksiä perunkirjoituksessa, kun perimysjärjestys ei menekään niin kuin on luullut.

Lisäksi asiakirjojen muotoseikat ovat yllättävän tärkeitä. Muotoseikasta johtuen jokin asia voi olla tositilanteessa epäpätevä. Yksi näistä sudenkuopista on, jos testamenttia allekirjoittaessa molemmat todistajat eivät ole olleet yhtä aikaa läsnä, testamentti voidaan myöhemmin todeta pätemättömäksi. Kun kyse on maatalousyrityksestä, asiantuntijan maataloustuntemus on huomattava etu. Näin osataan ottaa esille ne seikat, jotka maatalousyrityksissä on huomattu tarpeellisiksi.

Ota yhteyttä ja kysy lisää, tai varaa vaikka etäneuvotteluaika!

PS. Katso tästä Maatilan edunvalvontavaltuutus ja testamentti -webinaaritallenne

Miten voi varatua tilanteeseen, jossa ei pystyisikään itse hoitamaan tilan asioita? Wiklin lakiasiantuntija Silja Martikainen käy webinaarissa läpin mitä edunvalvontavaltuutuksessa ja testamentissa on hyvä ottaa huomioon maatiloilla. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Vieritä ylös