fbpx

Webinaaritallenne: Maatilan edunvalvontavaltuutus ja testamentti

Miten voi varatua tilanteeseen, jossa ei pystyisikään itse hoitamaan tilan asioita? Wiklin lakiasiantuntija Silja Martikainen käy webinaarissa läpin mitä edunvalvontavaltuutuksessa ja testamentissa on hyvä ottaa huomioon maatiloilla. 

Kuka maksaa laskuni, jos en itse pysty niitä enää hoitamaan? Edunvalvontavaltuutus on kuin vakuutus, jolla taataan asioiden hoituminen vakavassakin tilanteessa. Edunvalvontavaltakirjalla pystyy määräämään itselleen edunvalvojaksi läheisen, esimerkiksi ihmisen, joka tietää miten tilan asioita on hoidettu. Näin vältytään tilanteelta, jossa edunvalvoja tulisi ulkopuolelta eikä välttämättä tietäisi maatalouden asioita. 

Edunvalvontavaltakirjan avulla voidaan helpottaa asioiden hoitamista monella tapaa. Edunvalvontavaltuutuksella vältytään useilta lupahakemuksilta, kun valtuutetulla on pelkän valtakirjan nojalla mahdollisuudet toimia valtuuttajan puolesta niissä asioissa, jotka valtakirja kattaa.

Kenelle maatilani menee minun jälkeeni? Testamenti on tekijänsä viimeinen tahto, jolla voi määrätä omaisuutensa perijän. Maatiloilla tulee huomioida testamenttia tehdessä, mikä on omaisuuden järkevä omistussuhde perinnönjaon jälkeen. Tilan jatkuvuuden kannalta on järkevää osoittaa maatila sellaisille perillisille, joilla on kiinnostusta maatalouden jatkamisesta.

Testamentti kannattaa laatia silloin, kun haluaa muuttaa laillista perimysjärjestystä ja määrätä omaisuutensa jaosta muulla tavoin kuin miten se jakautuisi perintökaaren mukaan. Ennen testamentin laatimista on hyvä pohtia mitä tahtoisi omaisuudelleen tapahtuvan kuoleman jälkeen. Testamentin laatimiseen on hyvä käyttää asiantuntijan apua.

Mikäli sinulle heräsi kysyttävää tai mieleesi jäi joku asia, lakiasiantuntijamme Silja Martikainen vastaa mielellään kysymyksiin tai keskustelee asiasta lisää. Siljan suorat yhteystiedot löydät alta sekä muut asiantuntijamme löydät tämän sivun ylhäältä yhteystiedot-välilehdeltä. Voit myös jättää meille yhteydenottopyynnön, niin olemme sinuun yhteydessä.  Yhteydenottolomakkeen sekä Siljan ajanvarauksen löydät alla olevista painikkeista.

 

Vieritä ylös